Μυρτώ Μπαμπαράκου, Σοφία Παπαδοπούλου, Ιωάννα Κουζή, Γιώργος Κεφάλας, Λήδα Ψαράκη, Αστέριος Θεοδώρου, Δανιήλ Κολανιάν
10.00-18.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Την Κυριακή 19 Μαΐου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Piano City Athens 2024, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή θα δώσει την ευκαιρία σε επτά νέους μουσικούς να αναδείξουν το ταλέντο τους αντλώντας έμπνευση από έργα της Συλλογής του Ιδρύματος που σχετίζονται με το νερό, σε επτά ξεχωριστά ρεσιτάλ που έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ειρήνης Αναστασίου.
Στο φετινό Piano City Athens, που φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, κοινός παρονομαστής ανάμεσα στη μουσική και την ζωγραφική είναι το νερό. Επτά νέοι, ανερχόμενοι πιανίστες παρουσιάζουν τις ερμηνευτικές τους ικανότητες και αποτυπώνουν στοιχεία από επιλεγμένα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος σε εκφραστικές και υποβλητικές μουσικές εκτελέσεις που μεταφέρουν την αίσθηση της αφήγησης και των εικόνων. Χρησιμοποιώντας εκφραστικές τεχνικές όπως το rubato, οι δυναμικές και η φρασεολογία, οι πιανίστες μεταφέρουν τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις και υφές των υδάτινων τοπίων στις εκτελέσεις τους.
Τόσο η τέχνη όσο και η μουσική έχουν τη δύναμη να διεγείρουν τα συναισθήματα των θεατών και ακροατών αντίστοιχα. Τα ζωντανά χρώματα και οι δυναμικές συνθέσεις των έργων της Συλλογής του Ιδρύματος μπορούν να αντικατοπτρίζουν τις εκφραστικές αποχρώσεις, τη δυναμική φρασεολογία και τις ρευστές κινήσεις στη μουσική του πιάνου, δημιουργώντας έναν ζωντανό "διάλογο" με αποτέλεσμα μια δυνατή, πολυαισθητηριακή εμπειρία. 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια & σχεδιασμός: Ειρήνη Αναστασίου

 10.00-10.45 
Μυρτώ Μπαμπαράκου – Îles Grecques

Johann Sebastian Bach: Prelude & Fugue in C Minor (Book 2), BWV 871
Ludwig van Beethoven: Sonata no. 21 in C Major, op. 53
                                          1. Allegro con bri
                                          2.Introduzione-Adagio Molto
                                          3.Rondo-Allegretto Moderato
Frédéric Chopin: Ballade no 4 in F Minor, op. 52
Γιάννης Κωνσταντινίδης: 8 Danses des îles Grecques pour le piano

11.15-12.00
Σοφία Παπαδοπούλου – Συνάντησα σταγόνες στον ωκεανό

Johann Sebastian Bach: Toccata in E minor, BWV 914
Domenico Scarlatti: Sonata K.27, in B Minor
Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No 26, in E flat major Opus 81a
                                          Adagio - Allegro (Les Adieux)
                                          Adagio (L’Absence),Vivacissimamente (Le Retour)
Frédéric Chopin: Ballade No 3,in A flat major Opus 47
George Gershwin: Three  Preludes
                                 B flat major
                                 C sharp minor
                                 E flat minor

12.30-13.15
Ιωάννα Κουζή – Per terram, per mare

Claude Debussy: Six épigraphes antiques 
                               I. Pour invoquer Pan, dieu du vent d'été 
                              V. Pour l'Égyptienne 
Olivier Messiaen: Préludes pour piano
                               I. La colombe 
Maurice Ravel: Miroirs
                           III. Une barque sur l' océan 
Ludwig van Beethoven : Sonata No. 28 in A Major, Op. 101
Alexander Scriabin: Study No. 2 in C sharp Minor
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου : Minerals
                                                    I. Quartz Pendulum (ατοναλ)
Luciano Berio : Six encores pour piano
                           III. Wasserklavier (Φα ελάσσονα)
                           V. Luftklavier (ατοναλ)

13.45-14.30
Γιώργος Κεφάλας – Flowing Fantasy

Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No. 31 in A flat Major, Op. 110
Frédéric Chopin: Ballade No. 4 in in F Minor, Op. 52
Alexander Scriabin: Fantasy in B Minor, Op. 28

15.00-15.45
Λήδα Ψαράκη – Intermezzo

Ludovico Einaudi: The Dark Bank of Clouds
Ludovico Einaudi: Fly
Max Richter: Andras
Eric Satie: Gnossienne no 1
Lida Psaraki: Gymnopedie in Red
Sergei Prokofiev: Lily Dance of the Maidens (Romeo and Juliet, Οp. 75)
Aram Khachaturian: Toccata in E flat Minor, Op. 11
Frederic Chopin: Prelude no 4, Op. 28

16.15-17.00
Αστέριος Θεοδώρου – Ρευστές Μελωδίες

Johann Sebastian Bach: Toccata in G minor, BWV 915 
Ludwig van Beethoven: Piano Sonata No. 30 in E Major, Op.109, Vivace-Prestissimo
Robert Schumann: Humoreske in B flat Major, Op.20, Einfach-Hastig

17.30-18.15
Δανιήλ Κολανιάν – Στην πηγή

Johann Sebastian Bach: Toccata in C Minor, BWV 911
Robert Schumann: Novelletten in F sharp Minor, Op.21, No. 8
Alexander Scriabin: Étude in D sharp Minor, Op.8, No. 12
Komitas: Shushiki in B Minor
Franz Liszt: Au bord d’ une source in A flat Major
Frédéric Chopin: Étude Op.25 No.11 in A Minor

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μυρτώ Μπαμπαράκου

Η Μυρτώ Μπαμπαράκου γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 2004. Ξεκίνησε τη μουσική της διαδρομή από την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων σε ηλικία 8 ετών και σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές στο πιάνο με καθηγήτρια την Αικατερίνη Αποστολοπούλου. Το 2020 πήρε πτυχίο Αρμονίας και το 2021 πήρε πτυχίο πιάνου, αποφοιτώντας από την τάξη του Ευθύμιου Γενάτου με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Από το 2022 συνεχίζει τις σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών, στην τάξη του Σταύρου Κόλλια. Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου, όπως Μαρία Χαιρωγιώργου-Σιγάρα και MusicArte. Έχει συμμετάσχει σε Masterclass πιάνου των Νέλλη Σεμιτέκολο, Τίτο Γουβέλη, Θανάση Αποστολόπουλο και Αλεξία Μουζά, και μουσικής δωματίου των Παναγιώτη Τζιώτη και Αντώνη Μανιά. Έχει συμμετάσχει στα σεμινάρια μουσικής δωματίου Art Campus (2022) παίζοντας σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Aigio Music Festival (2023), στο Kalamata International Music Days (2023) και στο Diffwinds του Λουξεμβούργου (2018, 2023). Έχει επίσης συμμετάσχει στις συναυλίες “Πιανιστικές Μινιατούρες”, μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σοφία Παπαδοπούλου

Η Σοφία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και είναι κλασική πιανίστα και συνθέτης. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με τη Μάγδα Νικολαΐδου και τη Μαρία Κανατσούλη, ενώ παράλληλα μελέτησε έργα του κλασικού ρεπερτορίου με καταξιωμένους σολίστες, όπως ο Γιώργος Φιλαδελφέας, ο Βασίλης Βαρβαρέσος, ο Τίτος Γουβέλης και ο Uwe Matschke. Ταυτόχρονα με τις σπουδές στο πιάνο δραστηριοποιείται και ως συνθέτης. Το 2013 συνέθεσε το soundtrack για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενώ το 2022 συνέθεσε το πρώτο της αναγνωρισμένο έργο, το soundtrack για την παράσταση χορού «Performance of a live performance» στο Martha Graham Dance Theatre στην Νέα Υόρκη. Συμμετέχει κάθε χρόνο στην καθιερωμένη εκδήλωση του Εθνικού Ωδείου στο Μέγαρο Μουσικής ερμηνεύοντας κλασικά έργα, σολιστικά για πιάνο και μουσικής δωματίου, καθώς και στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού. Τα τελευταία εννέα χρόνια διδάσκει μαθήματα πιάνου. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της στη μουσική συμμετείχε στη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και σε πολλές άλλες χορωδίες και φωνητικά σύνολα και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής. Έχει συμμετάσχει για αρκετά χρόνια σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Την περίοδο της καραντίνας, λόγω της ανάγκης της να επικοινωνήσει τη μουσική, ξεκίνησε να οργανώνει συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους και γωνιές της Αθήνας, ερμηνεύοντας τα κλασικά έργα που μελετάει και πρωτότυπες δικές της συνθέσεις. Τέλος, ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο με κλασικά έργα που ερμηνεύει.

Ιωάννα Κουζή

Η Ιωάννα Κουζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών. Ήταν μαθήτρια του Γιάννη Λούκου και από το 2020 συνέχισε τα μαθήματα της με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Τον Ιανουάριο του 2023 πήρε το δίπλωμα της στο πιάνο με βαθμό άριστα, με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, στο ωδείο Kodaly.
Έκτοτε έχει συμμετάσχει στην εκδήλωση "Νεαροί σολίστ στα Φουαγιέ" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , στο φεστιβάλ "Piano city Athens" με ρεσιτάλ στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και σε εκδήλωση με πιανιστικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Από τον Οκτώβριο του 2023 συμμετέχει στα σεμινάρια της Λορέντας Ράμου "Το πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα" στο Ωδείο Αθηνών. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου συμμετείχε σε masterclass για τη γαλλική μουσική του 20ου αιώνα, με τον Alain Villard. Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη του 2023 διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Γιώργος Κεφάλας

Ο Γιώργος Κεφάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005. Ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο στην ηλικία των 4 ετών σε ένα τοπικό ωδείο συμμετέχοντας σε τακτικές συναυλίες και στην ηλικία των 12 ετών ξεκίνησε ιδιαίτερα μαθήματα με την Σοφία Τζιφάκι. Παράλληλα, ξεκίνησε θεωρητικές σπουδές στο Ωδείο Kodály. Συμμετείχε σε συναυλίες μέχρι το 2020 που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας και το 2022 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Τρίτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της MusicArte. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ξεκίνησε ιδιαίτερα μαθήματα με την διακεκριμένη σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, με στόχο το δίπλωμα πιάνου για το οποίο θα δώσει εξετάσεις τον Ιούνιο του 2024. Το 2023 και το 2024 συμμετείχε στο Piano Days του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2023 έλαβε μέρος σε μεγάλη συναυλία του Ωδείου Kodály που πραγματοποιήθηκε στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού και τον Μάιο του 2023 έπαιξε στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο πλαίσιο του Piano City Athens.

Λήδα Ψαράκη

Η Λήδα Ψαράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η σχέση της με το πιάνο ξεκίνησε στην ηλικία των 6 ετών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της παίρνοντας το Δίπλωμα Πιάνου στο Εθνικό Ωδείο. Έχει διδάξει στο παράρτημα Αλίμου του Εθνικού Ωδείου, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας. Παράλληλα, διδάσκει πιάνο και αναλαμβάνει τη μουσική διδασκαλία και την πιανιστική συνοδεία σε τραγουδιστές, σε ιδιωτική βάση. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι (Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών). Έχει υπάρξει μέλος της παιδικής χορωδίας που συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ έχει συνεργαστεί ως μονωδός με την Όπερα Νέων. Τα χρόνια του κορωνοϊού σπούδασε σύνθεση μουσικής για κινηματογράφο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ταινία “Beyond Time” την οποία επένδυσε μουσικά, προβλήθηκε στο "Children Short Film Festival" στο Παρίσι και στο "Greek International Film Festival Tour of Canada” στο Τορόντο.

Αστέριος Θεοδώρου

Ο Αστέριος Θεοδώρου γεννήθηκε το 2005 στην Αθήνα και προετοιμάζεται με την διακεκριμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου για το δίπλωμά του το 2025. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ τον Απρίλιο του 2023. Παράλληλα, μελετάει βιολοντσέλο με τον Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο. Έχει διακριθεί στον 34ο διαγωνισμό πιάνου Χ.Ο.Ν. το 2019, όπου του απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο. Μετά την αποφοίτησή του από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, έχει εισαχθεί στο τμήμα μουσικολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον, το 2021 έλαβε το πτυχίο ειδικού αρμονίας με βαθμό άριστα παμψηφεί, με καθηγήτρια την Ελένη Αναγνωστοπούλου.

Δανιήλ Κολανιάν

Ο Δανιήλ Κολανιάν γεννήθηκε στην Αθήνα το 2008 και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με καθηγήτρια τη Μαρίνα Γύρα. Από την τάξη της Μέσης Σχολής του πιάνου συνεχίζει με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Ωδείο Kodály ενώ συγχρόνως παρακολουθεί μαθήματα Ανώτερων Θεωρητικών με καθηγητή τον Δημήτρη Μώρο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Eleonora Tkach (καθηγήτρια Μουσικής Ακαδημίας της Ουκρανίας) και Piotr Occzkowski (καθηγητής στο Detmold University, Florian Podgoreanu – Λέκτορας στο Mozarteum University).
Τον Ιούλιο του 2022 έγινε δεκτός στην Θερινή Μουσική Ακαδημία των Βρυξελλών, παρακολουθώντας μαθήματα πιάνου με τον Daniel Blumenthal και μουσικής δωματίου με τον Karel De Wilde και τον Αύγουστο του 2023 παρακολούθησε μαθήματα με καθηγητή τον Robert Levin στη θερινή μουσική ακαδημία του Πανεπιστήμιου Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας.
Σε ηλικία 14 ετών έδωσε το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Piano City Athens .
Έχει λάβει το Πρώτο Βραβείο στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Piano d'Ile-de-France” στο Παρίσι και στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της “Unesco” στην Αθήνα, καθώς και το Δεύτερο Βραβείο στον 41ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου “Φίλων” στην Αθήνα, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “2022 Music Academy Forte” στις Βρυξέλλες και στον 28ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Gianluca Campocihario” στην Κατάνια της Ιταλίας.
Πήρε το Τρίτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “2022 Munich Piano Competition” στο Μόναχο ενώ τον Απρίλιο του 2024 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στον διαγωνισμό της “Yamaha Music Europe Foundation” για νέους μουσικούς.

 

 

 

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ