Θοδωρής Οικονόμου, Βάσω Καβαλλιεράτου
18.00-21.00

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο πολυβραβευμένος πιανίστας και συνθέτης και η σπουδαία χορεύτρια και χορογράφος του Bob Wilson σε μια πρωτότυπη συνεργασία.

Τι ήχο έχει η  ακινησία, τι ήχο έχει η έντονη κίνηση?

Μια παράσταση μεγάλης διάρκειας (3 ωρών) όπου ο θεατής είναι ελεύθερος να υπάρχει και να κινείται στον χώρο όπως αυτός θέλει και αισθάνεται και για όσο χρόνο θέλει, καθώς έτσι γίνεται μέρος της ιδιαίτερης δράσης.
Η μουσική γράφεται εκείνη την στιγμή, το ίδιο και η χορογραφία.
Ένα παιχνίδι με τον χρόνο, την σχέση κίνησης και μουσικής, την επικοινωνία, την ύπαρξη. Φως, ήχος και κίνηση πρωταγωνιστούν σε ένα αυτόνομο, πρωτότυπο, δημιουργικό σύμπαν!
Η πρώτη επαφή με την κίνηση είναι το ερέθισμα του ήχου, είτε είναι εξωτερικός, από το θρόισμα ενός δέντρου έως μια σονάτα, είτε είναι εσωτερικός, όπως ο ήχος του παλμού της καρδιάς.
Ακούγοντας το πιάνο μπορώ μόνο να το ακούσω με όλο μου το σώμα. Μπορεί να με παρασύρει στον χείμαρρο της μελωδίας του, να με κινήσει ρυθμικά, ή να με ακινητοποιήσει. Μπορεί να με κάνει να λειτουργήσω και να χορέψω αντίθετα από αυτό που ακούω, επιτρέποντας στον θεατή και να ακούει και να βλέπει.
Η μουσική και ο χορός, φτιάχνουν έναν χώρο, στον οποίο ο θεατής αισθάνεται μέσα από την μουσική την κίνηση και μέσα από την κίνηση την μουσική. Το σώμα, ως ύλη επηρεάζει τον άυλο χώρο που δημιουργεί ο ήχος της μουσικής που γράφεται εκείνη την στιγμή. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ |  χορογράφος/χορεύτρια

Ξεκίνησε χορό στη σχολή μπαλέτου Carol Hanis. Αποφοίτησε από το London Contemporary Dance School, με σπουδές Σύγχρονου Χορού και Χορογραφίας. Συνέχισε τις σπουδές της με την Υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος, για έναν χρόνο, στο SYNY Purchase College στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στην σχολή της Martha Graham για τρία χρόνια.

Από το 1992 μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με τον Robert Wilson στο κέντρο τεχνών Watermill Center στη Νέα Υόρκη ως χορεύτρια-χορογράφος- δασκάλα κίνησης στον συντονισμό και την διεξαγωγή των θερινών εργαστηρίων.

Το 2010 σχηματίζει την δική της ομάδα για την οποία χορογράφησε πολλά έργα συμμετέχοντας σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως χορογράφος συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Στάθης  Λιβαθυνός, Δημήτρης Μπογδάνος, Γιάννης Καλαβριανός, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Ξυδάκης, κ.α.

Επίσης συνεργάστηκε σε χορογραφικό έργο σε παρουσιάσεις του οίκου Hermes στην Αθήνα.

Από το 2016 διδάσκει χορογραφία/αυτοσχεδιασμό στην ΚΣΟΤκαι σε δραματικές σχολές στην Ελλάδα.

Από το 2001-2017 έχει διδάξει εργαστήρια χορού και αυτοσχεδιασμού στο Watermill Center of Art and Humanities New York.ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ | πιάνο, σύνθεση

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με την Αλίκη Βατικιώτη και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music στο Λονδίνο με καθηγήτρια την Irina Zaritskaja. 

Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας μετά από ανάθεση της γαλλικής εταιρείας παραγωγής ΕCA2.

Στο θέατρο συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική σκηνή, το Piccolo Teatro κ.α. Έχει γράψει τη μουσική για πάνω από εκατόν πενήντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων οι Robert Wilson, Γιάννης Χουβαρδάς, Γιάννης Μόσχας, Σωτήρης Τσαφούλιας, Νίκος Μαστοράκης, Σταμάτης Φασουλής κ.α., αλλά και για σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές.

Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στην Ελλάδα, Κύπρο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική και Πεκίνο.

Το 2011 βραβεύτηκε με το βραβείο "Δημήτρης Μητρόπουλος" από το Θεατρικό Μουσείο της Ελλάδας καθώς επίσης έχει βραβευτεί για την σύνθεση  πρωτότυπης μουσικής στα βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα (2010 - 2022- 2023), ενώ το 2023 βραβεύτηκε και από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και παραστατικών τεχνών. Διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

 

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ