Κώστας Μακρής, Μπάμπης Μακρής, Σταύρος Ξιούρας
12.00-13.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

afisa digital Ο Καραγκιόζης παίζει πιάνο

Η Βεζυροπούλα γυρίζει από τις σπουδές της στο εξωτερικό και έχοντας πια αποκτήσει ευρωπαϊκή μουσική παιδεία, ζητάει από τον πατέρα της τον Πασά να διοργανωθεί στο Σεράι ένα μεγαλοπρεπές κονσέρτο. Αμέσως βγαίνει διαταγή να βρεθεί μαέστρος μεγάλου βεληνεκούς μαζί με πιανίστα ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της Βεζυροπούλας. Ο Καραγκιόζης ακούγοντας αυτήν την διαταγή σκέφτεται αμέσως πως είναι μια μοναδική ευκαιρία να γεμίσει την μονίμως άδεια κοιλιά του αλλά να ταΐσει και την οικογένειά του. Θα καταφέρει να πάρει την δουλειά και να μην τα κάνει θάλασσα; 

Μια νέα κωμωδία γεμάτη μελωδίες από το πιάνο του Σταύρου Ξιούρα και ξεκαρδιστικές ατάκες από τον Καραγκιόζη του Μακρή για όλη την οικογένεια!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Κώστας Μακρής - Καραγκιοζοπαίχτης, ζωγράφος

Ο καραγκιοζοπαίχτης και ζωγράφος Κώστας Μακρής γεννήθηκε στην Πάτρα. Μαθήτευσε, επί πολλά χρόνια, κοντά σε μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες, όπως ο Γιάνναρος, ο Σωτήρης Ασπιώτης, ο Μητσάκης και ο Κώσταρος. Δραστηριοποιείται, καλλιτεχνικά, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, τόσο στην Πάτρα, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το 1989, απέσπασε, με το καλλιτεχνικό του έργο, το βραβείο «Ιπεκτσί» (İpekçi), στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έργα του φιλοξενούνται στο «Μουσείο του Ανθρώπου» (Musée de l'Homme), στο Παρίσι. Το 2004, το Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο) επέλεξε τον Κώστα Μακρή, να παρουσιάσει παραστάσεις του στην Αθήνα, στα πλαίσια της Πολιτιστικής  Ολυμπιάδας.
Από τότε και μέχρι σήμερα, συνεχίζεται η συνεργασία του με το Ε.Λ.Ι.Α., ως υπεύθυνου στον τομέα του Θεάτρου Σκιών. Ο οργανισμός «Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006»,  συνεργάστηκε με τον Κώστα Μακρή στην ενότητα των 10ήμερων εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένες στο Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Αρκετά  έργα του λαϊκού ζωγράφου - καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Μακρή, φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ανθρώπου (Γαλλία), καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού (Ιταλία, Η.Π.Α. και αλλού). 

Μπάμπης Μακρής - Καλλιτέχνης Θεάτρου Σκιών, Λαϊκός Ζωγράφος, Σκηνοθέτης

ΜΑΚΡΗΣ Μπάμπης

Ο Μπάμπης Μακρής γεννήθηκε στην Πάτρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1995.
Στα 5 του χρόνια, έδωσε την πρώτη του παράσταση, διάρκειας 45 λεπτών, στο Κάστρο του Ρίου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτεία για Παιδιά».
Την επόμενη χρονιά, «άνοιξε» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον Πύργο με την ατάκα του Καραγκιόζη «Θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε».
Η αγάπη του για το θέατρο σκιών και την ζωγραφική φάνηκε από μικρός, όταν άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει φιγούρες και σκηνικά, με αφετηρία τα πρωτότυπα έργα του Κώστα Μακρή, αλλά και όλων των μεγάλων τεχνιτών του Λαϊκού Πολιτισμού που φιλοξενεί το Αρχείο Μακρή.
Το 2012 εμφανίστηκε προσκεκλημένος για πρώτη φορά στα «Σπαθάρεια» με την πρωτότυπη κωμωδία «Ο Καραγκιόζης και οι εξωγήινοι», αποσπώντας εντυπωσιακές κριτικές
Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας την παράσταση «Η Λίμνη των Στεναγμών», στον φυσικό της χώρο, δίπλα στην Λίμνη και τον τάφο του Αλή Πασά.
Ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλά Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών σε όλη την Ελλάδα.

 Σταύρος Ξιούρας - πιάνο, κλαρίνο, σαξόφωνο

ΞΙΟΥΡΑΣ

 Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του τμήματος Καλλιτεχνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδικότητα στο παραδοσιακό κλαρίνο.
Ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική από μικρή ηλικία με πρώτο του όργανο το πιάνο, Στην συνέχεια, ήρθε σε επαφή με το παραδοσιακό κλαρίνο και το σαξόφωνο.
Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά και
είναι κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων και Φυγής.
Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς σε εκδηλώσεις και Φεστιβάλ καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην παράσταση ‘‘Θεατρικά Αναλόγια-Γραφές της Επανάστασης’’, σε
σκηνοθεσία του Δημήτρη Γεωργαλά.


 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ