Ιβάνα Ζαφειράκη, Άγγελος Λατσίδης, Yuqing-Alice Chen, Νίκος Βέννερ, Χρήστος Γιώνας
18.00 -21.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

18.00 :  Deree Music Society

Ιβάνα Ζαφειράκη, Άγγελος Λατσίδης, Yuqing-Alice Chen

19.00:  ΟΡΑΜΑΤΑ

Νίκος Βέννερ, Χρήστος Γιώνας

Περί Οραμάτων...

Τα Οράματα είναι ένα διπλό ρεσιτάλ πιάνου επιμελημένο από τους διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες Χρήστο Γιώνα και Νίκο Βέννερ. Στην πρώτη ενότητα ο Νίκος Βέννερ ερμηνεύει επιλεγμένα έργα από την εποχή του μπαρόκ, την προ-κλασσική περίοδο καθώς και το ρομαντισμό. Έπειτα ο Χρήστος Γιώνας ερμηνεύει μια μουσική ακολουθία με έργα από τη μετα-ρομαντική περίοδο καθώς και μια δική του σύνθεση εμπνευσμένη από το παρόν πρόγραμμα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μέρος Ι: Νίκος Βέννερ

  • Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν (1810-1849): Νυχτερινό σε Ντο δίεση ελάσσονα, Έργο 27 Αρ. 1 (1836)
  • Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683–1764): Οι Κύκλωπες (1724).
  • Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756–1791): Σονάτα για Πιάνο Αρ. 10 σε Ντο μείζονα, K. 330.
  • Σέργκεϊ Ραχμάνινοφ (1873–1943): Σπουδή-Εικόνα Έργο 39 Αρ. 5 σε Μι ύφεση ελάσσονα (1917).
Διάρκεια: Περίπου 35 λεπτά μουσικής.

Μέρος ΙΙ: Χρήστος Γιώνας

  • Αλεξάντερ Σκριάμπιν (1872–1915): Σπουδή Έργο 2 Αρ. 1, σε Ντο δίεση ελάσσονα (1887).
  • Αλεξάντερ Σκριάμπιν (1872–1915): Πρελούδιο & Νυχτερινό Έργο 9, (για σόλο αριστερό χέρι) (1894).
  • Αλεξάντερ Σκριάμπιν (1872–1915): Σπουδή Έργο 42 Αρ. 4, σε Φα δίεση μείζονα (1903).
  • Αλεξάντερ Σκριάμπιν (1872–1915): Σπουδή Έργο 8 Αρ. 12, σε Ρε δίεση ελάσσονα (1894).
  • Λέοπολντ Γκοντόφσκυ (1870–1938): Ελεγεία (για αριστερό χέρι σόλο), σε Σι ελάσσονα (1927).
  • Χρήστος Γιώνας: Πρελούδιο Έργο 1 Αρ. 1, σε Μι μείζονα.
  • Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915): Φαντασία Op. 28 σε Σι ελάσσονα (1900)
  • Κλωντ Ντεμπυσσί (1862–1918): Η Χαρούμενη Νήσος L. 106 (1904).
Διάρκεια: Περίπου 40 λεπτά μουσικής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Νίκος Βέννερ

Ο Νίκος Βέννερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και έδειξε το μουσικό του ταλέντο από νεαρή ηλικία. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο και τις ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2018 αποκτώντας το δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί και 1ο βραβείο, στο Ωδείο Ι. Συγγελάκη.
Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree–American College of Greece) και κάτοχος πτυχίου Bachelor of Arts in Music, λαμβάνοντας την υψηλότατη διάκριση Magna cum Laude καθώς και το βραβείο Outstanding Senior Achievement Award για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και το υψηλότατο επίπεδο σπουδών με καθηγητή τον διεθνούς φήμης σολίστ και μαέστρο κ. Δημήτρη Τουφεξή.
Παράλληλα απέκτησε και Bachelor από το Open University του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Deree (ACG) του είχε απονεμηθεί η υποτροφία Frances L. Rich School of Fine and Performing Arts.
Ολοκλήρωσε με επιτυχία τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Master in Music Performance) στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας (Royal Conservatoire of Scotland), στη Γλασκώβη με καθηγητές τους Aaron Shorr και Steven Osborne. Παράλληλα με τις σπουδές του στο RCS έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Α.G. Leventis Foundation.
Έχει διακριθεί και έχει αποσπάσει το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και δύο φορές στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της UNESCO αποσπώντας το 3ο βραβείο το 2016 και το 2ο βραβείο το 2018. Eπίσης, απέσπασε το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ISCART (International Piano Competition) στο Λουγκάνο της Ελβετίας τον Απρίλιο του 2021 καθώς και το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό μουσικής (IMMC) International Moscow Competition τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σαν σολίστ έχει δώσει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας. Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Απρίλιος 2022) με το βραβείο της Τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών στη κατηγορία Piano Performance.

Χρήστος Γιώνας

Γεννηθείς το 1993 στην Αθήνα, ο Χρήστος Γιώνας είναι Ελληνο-Αυστραλός πιανίστας και συνθέτης. Από νεαρή ηλικία, επέδειξε πολυσχιδή καλλιτεχνικά και μουσικά ταλέντα καθώς και κλίση προς τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά.
Είναι απόφοιτος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με διεθνές δίπλωμα International Baccalaureate, καθώς και κάτοχος Διπλώματος Σολίστ Πιάνου (Α’ Βραβείο & Άριστα Παμψηφεί) από την τάξη της Μπέττυς Γαϊτάνου-Μπαρζούκα καθηγήτριας του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες. Είναι, επίσης, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree – American College of Greece) με τίτλους σπουδών Bachelor of Arts (Honors) καθώς και ΒΑ (Hons) στο Music Performance. Μέρος των προπτυχιακών του σπουδών ολοκληρώθηκαν στο University of Melbourne στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μελετώντας πιάνο με τον σπουδαίο Αυστραλό πιανίστα Sir Stephen McIntyre.
Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), μελέτησε πιάνο υπό την καθοδήγηση του διεθνώς καταξιωμένου πιανίστα και αρχιμουσικού Δημήτρη Τουφεξή και υπήρξε παραλήπτης πολλαπλών μουσικών και ακαδημαϊκών υποτροφιών, όπως της υποτροφίας Frances L. Rich Music Scholarship και International Honors Scholarship αντίστοιχα. Επιπλέον, ως διακεκριμένο μέλος του ακαδημαϊκού διεπιστημονικού προγράμματος αριστείας International Honors Program, ολοκλήρωσε ένα περαιτέρω μέρος των προπτυχιακών σπουδών του στο Stanford University στην California των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μελετώντας Φιλοσοφία και Μαθηματικά.
Κατά το πέρας των σπουδών του από το ACG αποφοίτησε με τίτλο summa cum laude και τιμήθηκε με το Deree Hood Award, το ανώτατο τιμητικό βραβείο του ιδρύματος. Παράλληλα βραβεύτηκε για τις ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές του δραστηριότητες καθώς και την διεπιστημονική ερευνητική του προσέγγιση με τα Outstanding Graduate Award (Music), Artistic Achievement Award, και International Honοrs Award αντίστοιχα.
Ως σολίστ έχει σημειώσει επανειλημμένες επιτυχίες αποσπώντας πολλαπλά βραβεία σε εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου και δίνοντας ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, έχει αποσπάσει Α΄ βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της UNESCO και στον Διαγωνισμό Χ.Ο.Ν., καθώς επίσης το Β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και το Γ΄ βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Dionysia Trust. Στην Ελλάδα, η καλλιτεχνική του σολιστικές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς και στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού· ενώ στο εξωτερικό έχει σημειώσει καλλιτεχνικές εμφανίσεις στο Mozarteum University στο Salzburg στην Αυστρία, στο Victoria College of Art και Melbourne Conservatorium οf Music στην Μελβούρνη, καθώς και στο νησί του Gotland της Σουηδίας.
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε ποικίλα σεμινάρια πιάνου (Masterclasses) στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνούς φήμης μουσικούς, περιλαμβανομένων των Olga Kern, Andrzej Jasiński, Leonel Morales, Stephen McIntyre, Max Cooke, Dimitri Toufexi, Konstantinos Papadakis, Daniel Blumenthal.
Στο τομέα της σύνθεσης έχει μελετήσει με τον πιανίστα και συνθέτη Σάμι-Βασίλειο Αμίρη, με τον οποίο ολοκλήρωσε πτυχιακή ερευνητική εργασία (Honors Thesis) πάνω σε αλγοριθμικές τεχνικές σύνθεσης με χρήση μίκρο-τονικών συστημάτων. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης έχοντας ολοκληρώσει τριετείς κύκλους σπουδών στην τονική μουσική θεωρία και στην ιστορία και συνθετική σκέψη του 20ου και 21ου αιώνα με τον Δρ. Αλέξανδρο Καλογερά (Ph.D. Harvard University) καθηγητή στο Berklee College of Music στη Βοστώνη. Ως τακτικό μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου από το 2016 έχει συμπράξει επανειλημμένως στις ποικίλες μουσικές δραστηριότητες που οργανώνει στην Αθήνα καθώς και στα διεθνή μουσικά φεστιβάλ International Musical Meetings στη Νάξο και Musa Hellenica Festival στη Χίο.
Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για πιάνο, σόλο όργανα, μουσικά σύνολα, καθώς και ηλεκτρονική και αλγοριθμική μουσική. Τέλος, από το 2023 η ιδρυτική του συμμετοχή στο πειραματικό μουσικό σχήμα Frall αντικατοπτρίζει τη διάθεσή του για ελεύθερο πειραματισμό και καινοτομία στη μουσική δημιουργία.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ