Γρηγόρης Ιωάννου
19.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι Σπουδές Υπερβατικής Ερμηνείας (Études d'exécution transcendante, S.139 (F. Liszt) έχουν βασιστεί σε έργα (σπουδές) τα οποία ο συνθέτης έγραψε κατά καιρούς, κάποια μάλιστα σε νεαρή εφηβική ηλικία. Το έργο που γνωρίζουμε σήμερα έλαβε την τελική του μορφή του 1851. Πρόκειται για 12 κομμάτια των οποίων το κλίμα ποικίλλει από το γαλήνιο μέχρι το οργιώδες. Από τεχνικής άποψης κάποια είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και κουραστικά και γι'αυτό δεν παίζονται συχνά σαν σύνολο στις αίθουσες συναυλιών αντίθετα οι σολίστες προτιμούν να επιλέγουν κάποιες από αυτές ως μέρος του προγράμματός τους.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

No. 1 Preludio (Presto) Μικρή σε διάρκεια (< 1 λεπτό) θα μπορούσε να  χαρακτηριστεί και ως προθερμαντήρια.

No. 2 χωρίς τίτλο (Molto vivace) Πιθανώς εμπνευσμένη και από το παίξιμο του Paganini ο οποίος είχε επηρεάσει τον Liszt. Από τις δύσκολες τεχνικά.

No. 3 Paysage (Poco Adagio) Paysage ''Τοπίο'' και αλλαγή διάθεσης προς το ηρεμότερο και γαλήνιο.

No. 4 Mazeppa (Allegro) Εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Victor Hugo στο οποίο ο ομώνυμος ήρωας δένεται από τους αντιπάλους του στην πλάτη ενός αλόγου το οποίο αφήνεται ελεύθερο να καλπάσει στις Ουκρανικές στέππες. Μετά το ήρεμο μεσαίο μέρος η μουσική γίνεται ξέφρενη σαν τον καλπασμό του αλόγου μέχρι αυτό να καταρρεύσει από την κόπωση. Η Σπουδή αυτή θεωρείται από τα πλέον δύσκολα κομμάτια γενικά στο πιανιστικό ρεπερτόριο.

No. 5 Feux Follets (Allegretto) ''Τα φώτα( ή οι λάμψεις) των πνευμάτων'' είναι ο τίτλος της πολύ ατμοσφαιρικής αυτής σπουδής.

No. 6 Vision (Lento) Και αυτή είναι μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική σπουδή με πολλούς αρπισμούς και αργή κλιμάκωση της δραματικότητας.

No. 7 Eroica (Allegro) Με ηρωικό και δυναμικό χαρακτήρα όπως προϊδεάζει ο τίτλος.

No. 8 Wilde Jagd (Presto Furioso) ''Άγριο κυνήγι''. Ένταση και δυναμισμός και σ'αυτή την Σπουδή με ένα κάπως πιο ήρεμο μεσαίο τμήμα στο οποίο γίνεται... ανασύνταξη δυνάμεων για το τελικό ξέσπασμα.

No. 9 Ricordanza (Andantino) ''Ανάμνηση''. Ελαφρώς Σοπενίζουσα η πολύ όμορφη αυτή Σπουδή την οποία ο Busoni χαρακτήρισε ως ''ένα πακέτο με παλιά κιτρινισμένα ερωτικά γράμματα''.

No. 10 χωρίς τίτλο Allegro agitato molto Άλλη μια δυναμική και πολύ έντονη Σπουδή.

No. 11 Harmonies du Soir (Andantino) Ήρεμο κομμάτι με την επαναλαμβανόμενη μελωδία του και με ένα ξέσπασμα κάπου στη μέση.

No. 12 Chasse-Neige (Andante con moto) ''Χιονοσκεπές από δυνατό άνεμο τοπίο ''. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρική Σπουδή με όμορφη κλιμάκωση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γρηγόρης Ιωάννου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Σημαντικότερη διάκρισή του μέχρι σήμερα αποτελούν η 3η θέση στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Franz Liszt” της Βαϊμάρης (2018) καθώς και η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Salzburg στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας του 2019. Έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε σημαντικό αριθμό Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου, όπως “De Bach Au Jazz” στην Αθήνα (1ο Βραβείο), “Citta di Spoleto” στην Ιταλία (1ο Βραβείο), “Paola Baschetti” στην Ιταλία (1ο Βραβείο), “Mayenne” στη Γαλλία (2ο Βραβείο), “Francesco Moscato” στην Ιταλία (2ο Βραβείο) και Viseu στην Πορτογαλία (3ο Βραβείο). Το 2022 κέρδισε το 3ο Βραβείο στον διαγωνισμό Bechstein της Αυστρίας. Έχει επίσης κερδίσει το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου της Ακαδημίας Αθηνών (2020). Eίναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Anton Bruckner Privatuniversität στην Αυστρία με τους Michael Korstick και Saskia Giorgini. Οι σπουδές του υποστηρίζονται με υποτροφία από το Ισπανικό Σωματείο «Κόσμος εν Αρμονία».  Σπούδασε επίσης στο Royal College of Music του Λονδίνου με καθηγητές τους Ian Jones και Peter Jablonski, υποστηριζόμενος από πλήρη υποτροφία του ABRSM και του Henry Wood Trust, αποφοιτώντας με διάκριση (First Class Honours). Από το 2017 μέχρι το 2020 σπούδασε με καθηγητή τον Aquiles Delle Vigne. Σπούδασε επίσης στη Schola Cantorum (Diplome de Virtuosite) και στο Ελληνικό Ωδείο (Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο) με καθηγήτρια την Αγάθη Λεϊμονή, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου με καθηγήτρια την Ειρήνη Λαλιώτου. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες κι έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στις εμφανίσεις του ξεχωριστή θέση κατέχει η συμμετοχή του στο ιστορικό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (Salzburger Festspiele 2019), στην Grosser Saal του Mozarteum, που ηχογραφήθηκε και μεταδόθηκε από την Αυστριακή Ραδιοφωνία. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Sinfonietta Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΚΩΘ και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρνασσός). Έχει επίσης εμφανιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ