Αλέκος Βρέτος & Δημήτρης Βερδίνογλου
19.00

Λεπτομέρειες Προγράμματος

Μεσογειακοί ήχοι, που αναμιγνύονται με τζαζ διάθεση και νοοτροπία, "σπρώχνουν" το ούτι και το πιάνο σε "δρόμους" της Ανατολής και της Δύσης. Καινούργιες και παλιές συνθέσεις του Αλέκου Βρέτου, αλλά και κομμάτια από το αραβικό, αρμένικο και τουρκικό ρεπερτόριο, παιγμένα μέσα από το πρίσμα της τζαζ συνθέτουν την καινούρια αυτή προσπάθεια. Μια βραδιά που θα μας φέρει αναμνήσεις, αλλά και νέες εμπειρίες. Ο Δημήτρης Βερδίνογλου συμπληρώνει τον Αλέκο Βρέτο, και το ντουέτο σηματοδοτεί ουσιαστικά το ξεκίνημα μιας νέας μουσικής περιόδου για τον Αλέκο Βρέτο. 

Βιογραφικά 

Βιογραφικά

Αλέκος Βρέτος

Σολίστ στο ούτι, πιανίστας και συνθέτης, ο Αλέκος Βρέτος αναμιγνύει την τζαζ, την αραβική, τη λάτιν και την ελληνική μουσική σε ένα αριστοτεχνικό κοκτέιλ ήχων από παραδοσιακά και μοντέρνα όργανα, όπως το ούτι και το νάι, το πιάνο αλλά και τα ντραμς. Κοινό και κριτικοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο “K on Top”, τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του που κυκλοφόρησε το 2014, μετά από το άλμπουμ  “Mergin’” το 2009 και το “Yunan” με το Meliti Ensemble ήδη από το 2004. Ο Αλέκος Βρέτος έχει συμπεριληφθεί στους 101 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ελληνική Μουσική Σκηνή - για τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία του στις πολυάριθμες συναυλίες του σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Gilad Atzmon, Elchin Sirinov, Simon Shaheen, Bassam Saba, Καμεράτα (Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής), Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.α.

Δημήτρης Βερδίνογλου

Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης. Το 2008 συμμετείχε στην 18η συνάντηση της Διεθνής Ένωσης Σχολών της Τζαζ (IASJ) στην Ρίγα της Λετονίας. Από το 2010 μέχρι 2016 υπήρξε ενεργός μέλος της τζαζ σκηνής της Χάγης και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ευρώπη. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Benjamin Herman, Kike Perdomo, Jean Toussaint, Μαρία Μανουσάκη, Παναγιώτης Ανδρέου, Βασίλης Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γιώργος Γεωργιάδης κ.α. Οι επιρροές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ήχων και χρωμάτων, καθώς φτάνουν από την τζαζ μέχρι την κλασική και από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό μέχρι την ελληνική λαϊκή-παραδοσιακή μουσική έχοντας πάντα ως κύριο σημείο αναφοράς τον αυτοσχεδιασμό. Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο “Transitions”.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ