Γεράσιμος Χοϊδάς
Κυριακή 18.00 - 19.00

Λεπτομέρειες Προγράμματος

‘Ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου και μία μοναδική ευκαιρία να ακούσετε έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Μέντελσον και Μπραμς, στα όργανα που τα συνέθεσαν και τα ερμήνευαν οι ίδιοι.

Τα βιενέζικα φορτεπιάνο του Anton Walter θεωρούνταν τα καλύτερα στην εποχή τόσο του Μότσαρτ όσο και του Μπετόβεν. Ο νεαρός Τσέρνι, μετά από επίσκεψη στο σπίτι του Μπετόβεν θα έγραφε για το πιάνο Walter: «ο Μαέστρος έχει στο σπίτι του το καλύτερο πιάνο στη Βιέννη!». Σε ακριβές αντίγραφο αυτού, ο πιανίστας Γεράσιμος Χοϊδάς θα ερμηνεύσει τη Σονάτα για πιάνο σε Σι ύφεση μείζονα Κ333 του Μότσαρτ και τη θρυλική Σονάτα «Υπό το Σεληνόφως» op. 27 αρ. 2 του Μπετόβεν. Το υπέροχο αυτό πιάνο θα μας αποκαλύψει το αυθεντικό «Ηχητικό Ιδεώδες» των συνθετών και θα κάνει τα έργα να ακουστούν «σαν να μην έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι στην παρτιτούρα»!

Το ρομαντικό φορτεπιάνο έπρεπε, όπως αναφέρουν γραπτά της εποχής, να έχει ήχο «απόκοσμο και μυστηριώδη» ώστε να εκφράζει όλες τις αποχρώσεις και τα συναισθήματα της ρομαντικής μουσικής. Τα πιάνα Pleyel, τα οποία λάτρευε ο Φρεντερίκ Σοπέν, κυριαρχούσαν στο Παρίσι σε όλο τον 19ο αιώνα. Μπορεί ο Σοπέν να μη ζούσε πια το 1870, όταν κατασκευάστηκε το Pleyel του Γ. Χοϊδά, ωστόσο δεν είμαστε μακριά. Είναι ένα πιάνο που σίγουρα γνώρισαν οι μαθητές του κα ερμήνευαν σε αυτό τα έργα του. Αντίθετα, ο Γιοχάνες Μπραμς, θα μπορούσε να έχει παίξει ο ίδιος.

Τα πιάνα εποχής, εκτός από τον αυθεντικό τους ήχο, μας μιλούν και για το επίπεδο της έντασης του ήχου στην εποχή τους. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το τραγούδι όπου πραγματικά συντελείται ένα αγκάλιασμα του ήχου του πιάνου με τη φωνή! Η Σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου, θα πλαισιώσει το ρεσιτάλ, ερμηνεύοντας τραγούδια των Μότσαρτ, Μπραμς και Μέντελσον με συνοδούς το Γεράσιμο Χοϊδά και τα δύο υπέροχα ιστορικά πιάνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Στο πιάνο Walter (1795) θα ερμηνευτουν :

1. W. A. Mozart σονάτα για πιάνο ΚV333 σε σι ύφεση μείζονα

2. L. van Beethoven σονάτα για πιάνο op. 27 αρ. 2 "Υπό το Σεληνόφως"

 

Στο πιάνο Pleyel (1870) θα ερμηνευτούν :

1. F. Chopin, Εtudes, Op. 10/4 σε ντο δίεση ελάσσονα και Op. 25/2 σε φα ελάσσονα.

2. J. Brahms: Intermezzo Op. 118 αρ. 2 σε λα μείζονα

Το ρεσιτάλ θα πλαισιώσει η σοπράνο Αναστασία Συμεωνίδου με τραγούδια των Mozart, Mendelssohn και Brahms.

 

Βιογραφικό 

Ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Master και μεταπτυχιακό στο τσέμπαλο στο Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας) ειδικεύθηκε στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία στο πιάνο και σε όργανα εποχής.
Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό για τις χαρακτηριστικές του ερμηνείες και ρεσιτάλ που περιλαμβάνουν συνεργασίες με κορυφαίους μαέστρους, σολίστ και τραγουδιστές, εμφανίσεις με ορχήστρες και σολιστικές εμφανίσεις στο πιάνο, τσέμπαλο και φορτεπιάνο. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει το σύνολο μπαρόκ μουσικής Ensemble 1619 με μουσικούς και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει εμφανιστεί με όλα τα κορυφαία μουσικά σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ κα) στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Εκτός από το σύγχρονο πιάνο, ο Γεράσιμος Χοϊδάς εμφανίζεται με τα ιστορικά πληκτροφόρα όργανα της συλλογής του που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική του καριέρα, διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο, μουσική δωματίου και ερμηνεία σε τραγουδιστές. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και masterclasses σε όλη την Ελλάδα. Η διδασκαλία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της κάθε ημέρας του. Διδάσκει μαθητές κάθε ηλικίας και πιστεύει ότι η σχέση της μουσικής με το παιδί πρέπει να καλλιεργείται από την προσχολική ηλικία. Έτσι, η τάξη του περιλαμβάνει «φυτώριο» μικρών μαθητών αλλά και τελειόφοιτους σπουδαστές διαφόρων εθνικοτήτων. Μιλάει με άνεση 4 γλώσσες.

Το ρεσιτάλ θα πλαισιώσει η σοπράνο και οικοδέσποινα Αναστασία Συμεωνίδου, μαζί θα ερμηνεύσουμε 3 τραγούδια των Mozart, Mendelssohn και Brahms.

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ