Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης | Jazz στην πλατεία Δεξαμενής
18.00 - 21.00, 20' αυτοσχεδιασμοί

Λεπτομέρειες προγράμματος

Ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο κοντραμπασίστας Αρίωνας Γυφτάκης σχηματίζουν ένα τζαζ ντουέτο που χαρακτηρίζεται από λυρισμό και έντονη και διαδραστική περιπέτεια. Στο Piano City Athens θα παρουσιάσουν τόσο δικές τους συνθέσεις όσο και jazz standards που θα γίνουν αφετηρία για μια απρόβλεπτη μουσική συνομιλία.

Βιογραφικά

Ο Σπύρος Μάνεσης (Αθήνα 1978) είναι Έλληνας πιανίστας της τζαζ. Στις σπουδές του περιλαμβάνονται πτυχία κλασικού και τζαζ πιάνου από το Ωδείο Athenaeum (Αθήνα, με δασκάλους τους Μ. Αϊβάζοβα, Γ. Κοντραφούρη, Σ. Σύρρο), Bachelor και Master στο jazz piano από το Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (με δασκάλους τους K. Boehlee, H. Vroomans, K. Goessens, R. v. Bavel and H. Fraanje) και πτυχίο Μουσικολογίας από το ΕΚΠΑ.

Ως leader έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους TRIOISM (ANKh JAZZ, 2008), “Undelivered” (JACC Records, 2011), “First Takes” (Unit Records, 2016), “Spiral Trio” (ANKh JAZZ, 2017) , “Well excuse me” με το κουαρτέτο TFATFY (Ihaveadrum, 2018) και “Broken Blue” με το Spiral Trio. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Το 2015 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο με το πρώτο βραβείο στον 1ο ελληνικό διαγωνισμό για jazz ensembles “Απόλλων”, με το Spiral Trio, (τότε Manesis/Gyftakis/Gouliaris trio)

Ο Σπύρος Μάνεσης είναι καθηγητής jazz piano στη σχολή τζαζ Jazzart, έχει διδάξει στα ωδεία Athenaeum και Μουσικής Πράξης, έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2010-11) και έχει οργανώσει και κατευθύνει τετραήμερο σεμινάριο για το jazz piano, παραγγελία της ΕΛΣ (2018).

Ο Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Σε ηλικία 7 χρονών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με καθηγητές τον Νίκο Τσότρα και αργότερα τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του όμως προς την τζαζ τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Έτσι σε ηλικία 14 χρόνων ξεκίνησε τζαζ κοντραμπάσο και μαθήτευσε δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο για τέσσερα χρόνια με τον οποίο σπούδασε τζαζ αυτοσχεδιασμό, ατελιέ και τζαζ αρμονία. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καππογιάννη.

Το Μάιο του 2013, ύστερα απο εξετάσεις, απέσπασε την Full Presidential Scholarship από το Berklee College Of Music.Εκεί σπούδασε με τους John Lockwood, Eddie Gomez, Hal Crook και Dave Santoro.

Έχει συνεργαστεί με τους: Γιώργο Κοντραφούρη,Σπύρο Μάνεση, Γιάννη Παπαναστασίου, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Daniel Rotem, Αναστάση Γούλιαρη, Davis Whitfield, Gabriele Milozzi και άλλους.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

ΜΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΩΔΕΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ