ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Πώς μπορεί το πιάνο να ζωγραφίσει μια εικόνα; Μπορούν τα πλήκτρα του να μεταμορφωθούν σε ιριδίζοντα συντριβάνια κάτω από τα πεύκα και τα κυπαρίσσια της Ρώμης; Μπορούν να γεννηθούν δώδεκα διαφορετικά ζώα στον «Καρναβάλι των Ζώων» του Saint-Saëns, ακόμη και υπνωτικές μπουρμπουλήθρες του ενυδρείου με τα χρυσόψαρα; Μπορούν να ζωντανέψουν πίνακες ζωγραφικής με παλιά κάστρα, θυμωμένους καλικάτζαρους και σκανταλιάρικα παιδάκια που ταλαιπωρούν τις νταντάδες τους, όπως στις «Εικόνες σε Μία Έκθεση» του Mussorgsky;
Κι όμως, όλα αυτά γίνονται! Όπως μας εξηγεί ο Μάρκος Κώτσιας, ο οποίος μας προσκαλεί σε έναν μοναδικό μουσικό περίπατο γεμάτο εκπλήξεις, όπου οι Εικόνες της Μεγάλης Μουσικής παίρνουν ζωή μέσα από τη μαγεία του πιάνου.
Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο πιανίστας Μάρκος Κώτσιας είναι απόφοιτος του Ωδείου Φ. Νάκας (τάξη Αλ. Παπαστεφάνου, δίπλωμα πιάνου παμψηφεί Άριστα & Ά Βραβείο) και της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας της Στουτγκάρδης (K.A. Diplom Klavier, Prof. A.Marchand). Απέσπασε το 2008 το Ά Βραβείο στον διαγωνισμό YAMAHA (YMFE), συμμετείχε ενεργά σε masterclasses κορυφαίων πιανιστών και έχει εμφανισθεί σε σειρές συναυλιών ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Έχει διακριθεί στην πιανιστική συνοδεία κλασσικού και νεότερου ελληνικού τραγουδιού πλάι σε πληθώρα σημαινόντων ερμηνευτών. Από το 2015 και για δυο χρόνια εργάζεται ως πιανίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές της ΕΛΣ ως εκγυμναστής μπαλέτου, μουσικός πληκτροφόρων ορχήστρας και συνοδός τραγουδιού. Επί σειρά ετών συμμετείχε σε δισκογραφικές δουλειές και διεθνείς εμφανίσεις της υψιφώνου Σόνιας Θεοδωρίδου. Εμφανίζεται στην παραγωγή "Βέμπο-Κάλλας: Μια φανταστική συνάντηση" πλάι στις Α. Καπαρού, Κ. Πάσχου (2018) και Ε. Καραγιάννη (2019), καθώς και με τον κορυφαίο κλαρινετίστα της Orchestre Nationale de France Renaud Guy-Rousseau στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το 2021 περιοδεύει ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ως πιανίστας και μαέστρος χορωδιών επί σκηνής), ενώ το 2022 εργάζεται ως πιανίστας ορχήστρας και ταυτόχρονα ως répétiteur μονωδών σε μεγάλες παραγωγές της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ (Carmina Burana, Ηρώδειο 2022) και της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ως σολίστ στα κοντσέρτα no 20 του W.A. Μozart και no 3 του L.v. Beethoven με τη μαέστρο Μυρσίνη Χατζηκωνσταντή και την ουγγρική Συμφωνική Ορχήστρα Δουνάβεως. Εργάζεται τρεχόντως ως répétiteur στο Ωδείο Αθηνών και στις οπερατικές παραγωγές του Δήμου Αθηναίων (Η Νυχτερίδα 2024, Δημ. Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ).